Угледну награду "Никола Милошевић" за најбољу књигу у области филозофије, есејистике и теорије књижевности и уметности, објављену прошле године, добила је Александра Манчић за дело "Ђордано Бруно и комуникација (превођење идеја)", у издању "Службеног гласника".
То су одлучили чланови жирија Радио Београда 2 (Мило Ломпар, Слободан Грубачић и Драган Проле, председник) на завршној седници која је одржана у радијском студију, а цео ток расправе директно је преношен на таласима овог радија.
- Књига "Ђордано Бруно и комуникација" почива на тези да се мисао овог ренесансног филозофа најпродуктивније истражује кроз проблем универзалне комуникације. Сви чланови жирија истакли су изузетан стил којим је ова књига написана, чиме се ауторкин креативни допринос сасвим приближава Николи Милошевићу, као узору по којем ова награда носи име - наводи се у образложењу.
Александра Манчић је докторирала на Универзитету у Мадриду, аутор је седам књига о теоријским проблемима превођења и међукултурне размене, а превела је и низ дела са шпанског, француског, италијанског и енглеског језика. У изјави за "Новости" каже да је још ошамућена добијањем ове награде, јер носи тако велико име.
- Књига "Ђордано Бруно и комуникација" је веза између књижевности и филозофије и указује на значај Ђордана Бруна не само за његово доба. Показало се да се проблеми који су били присутни у његово време, а то је крај 16. века, поново појављују и у нашем. Свет је још једном у великом превирању, а обичан човек има утисак да се све наглавачке окреће. Дуго преводећи текстове овог великог човека, све сам више увиђала колико су велике додирне тачке између онога што је писао и онога што се нама догађа.
Свечано уручење награде биће у уторак, 9. фебруара у 12 сати у Каменој сали Радио Београда.
ИЗБОР
Уз награђену књигу Александре Манчић у најужем избору за престижно признање била су и дела "Кант наш савременик - критика етосног ума као оријентација у мишљењу и деловању" Симе Елаковића, у издању "Завода за уџбенике", и "Шелинг против Хегела - Шелингова темељна мисао и меке форме" Сретена Петровића, у издању "Албатроса плус".